Kleine witte beestjes


Dit is hoogstwaarschijnlijk meelmijt.
Ze komen af op (oud) voer wat een beetje vochtig is geworden, en daarna voornamelijk op vochtigste plaatsen (het waterbakje of in het huisje). Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen, is hamster zijn voervoorraad weghalen, eventueel nestje verschonen en alle plasplekken, en in het vervolg ietsje minder voeren (als hij een hele grote voervoorraad heeft). Dan ben je er zo weer vanaf. 

Bloedmijt

Hamsters kunnen verschillende soorten mijt oplopen waardoor ze overmatig gaan krabben. Soms zelfs zo erg dat de oorschelpen beschadigd raken en je ziet duidelijke, open wondjes. Een groot deel van de mijtsoorten blijven op de hamster zelf zitten.
Er is één mijtsoort die dit niet doet, namelijk bloedmijt.
Dit is de lastigste mijt om te behandelen omdat verschilende stadia van deze mijt in kieren en gaatjes gaat zitten. Bij alle mijtsoorten moet je de hamster behandelen. Dit kan onder andere met het middel Ivomectine. Een voorbeeld van een middel waarin Ivermectine zit is de antischuft middel van Beaphar. Maar een bezoek bij een dierenarts is beter, hij heeft net iets sterker en efficienter middel tot zijn beschikking.. Ook moet de kooi schoon gemaakt worden. Sta stil bij de gevolgen waar je de bodembedekking laat. De eitjes komen namelijk later uit. Beste is om de bodembedekking in een vuilniszak te doen met een paar mottenballen. Deze werken namelijk ook tegen mijt. Bij bloedmijt moet je ook de omgeving behandelen. Daarnaast is bij bloedmijt aan te raden om de dieren niet uit de ruimte te halen. Bloedmijt kan namelijk in een rustfase gaan zitten wanneer er geen dieren meer zijn waar ze kunnen drinken. Deze fase kan een aantal maanden duren. Beste is om bij bloedmijt de kooi op bijvoorbeeld twee bakstenen te zetten en onderkant inclusief de stenen met een antibloedmijt middel in te spuiten. Zo voorkom je dat bloedmijt naar je hamster heen kan.
En anders nog een dierenarts raagplegen!

AdresZakelijke titel Straatnaam en huisnummer Postcode Stad Land

Deel deze pagina